MALADIA TIMPULUI

69280_175986875883286_597702505_nLectura este, probabil, acel ceva care ne ajută cel mai mult în viață, ne ajută să ne aflăm în continuă creștere. Ea ne luminează gândurile, ne călăuzește viața și ne încălzește sufletul; este purtătoarea de înțelepciune și noi trebuie să furăm aceasta pentru a reuşi.

Însă „trăim în țară în care oamenii nu au niciodată timp să citească. Sau nu își fac. Cărțile sunt trecute în uitare, cu o îndârjire demnă de o cauză mai bună. Praful anilor de incultură și agitație ieftină se așterne cu nonșalanță peste viața unor oameni căzuți în resemnare. Îngustează destine, periclitează vise și întristează vieți. Atacă personalități și caractere. Înșeală încrederea în reușită”. (Octavian Paler)

Am găsit întâmplător fragmentul citat mai sus și am observat că societatea de azi se ilustrează perfect în cele spuse de Octavian Paler.

Dar unde mergem?

Cu regret…ne îndreptăm cu pași repezi spre risipă de vise și  spre insensibilitate. Poate veți spune că sunt prea dură, dar cum explicați faptul că bibliotecarii se plâng că  nu au cititori și cărțile discută numai cu praful care se sedimentează pe copertele acestora? Doar primele rafturi rămân a fi mai îngrijite, pentru că micuții de la școală, în trecere, își amintesc că profesoara le-a spus să citească o poveste, ca a doua zi să fie relatată în clasă.

E mare păcat că valoarea enormă a mapamondului este lăsată pe rafturile bibliotecilor să se plictisească în singurătate. Regăsim atâtea gânduri și atâtea experiențe într-o carte și e absurd să ne lipsim de plăcerea de a citi și de a ne delecta cu mesajul acesteia.

În peisajul lumii de azi, când civilizația de consum a tehnologiilor e concentrată spre achiziții materiale și pe câștigul banilor, soarta cărților este UITAREA…Puțin dintre noi se opresc la o librărie pentru a cumpăra o carte sau la o bibliotecă pentru a se odihni în lumea nemărginită a gândurilor frumoase.

Lectura pentru fiecare din noi trebuie să fie o necesitate, o obișnuință care s-a adâncit în activitățile noastre de zi cu zi, trebuie să constituie masa principală a sufletului. Întâlnirea cu cartea trebuie să fie cea mai frumoasă, mai interesantă și așteptată activitate din fiecare zi, dar, de fapt, de ea mulți nu-și aduc aminte.

576150_178373475644626_2020163096_n

NU SE CITEȘTE!

Iată replica principală din scenariul societății noastre.

Cu câteva zile în urmă, am fost în vizită la prietenii noștri sinceri și fedeli, cărțile, la Biblioteca OVIDIUS din capitală. Dar cu indignare am constat că mulțimea de cărți ce se găsesc acolo  sunt date uitării. Am observat cu tristețe, în privirea și vocea doamnei Ana o dezamăgire profundă.

„Nu se citește! Elevii și studeții vin la bibliotecă doar atunci când au nevoie de informații sau de un roman, o poezie  pentru ore, dar nu vin să spună că vor să citească o carte bună!” asta mi-a spus când m-am apropiat de ea și am inițiat o discuție. Și această întâmplare m-a pus pe gânduri și m-am întrebat în sinea mea dacă se mai citește, astăzi.

Dar, haideți să ne răspundem la întrebarea: cîți dintre noi savurează zilnic apa cristalină a izvorului nesecat de idei?

Răspunsul este unul trist. Societatea de astăzi, în special, tinerii sunt învăluiți mai mult de noile tehnologii, astfel, uitând să-și hrăneasă sufletul măcar, din cînd în cînd, cu o frază încărcată cu profundele gânduri ale unei cărți. Mereu suntem prea ocupați atunci cînd vine vorba de a face ceva util sufletului nostru, suntem prea obosiți pentru a citi, prea grăbiți pentru a asculta durerile aproapelui nostru și pînă la final ajungem a fi niște roboției ai timpului, ce zi de zi se avîntă în agitația vieții cotidiene.

Și constat cu  mare regret că se uita a rămâne față în față cu o carte!

Fiți siguri ca o carte, o revistă, un ziar, un rând citit ne face ziua mai frumoasă, mai bogată sufletește!

O pagină, un rând, citește tinere!

Oferă un masaj cu cremă hrănitoare sufletului tău și vei observa cum dispar rândurile adânci de neștiință!

Doina SOLTAN

Studentă Facultatea de Litere, anul III

Limba și Lit. Română – Limba Engleză (nr.1)

Apărut în Ziarul UNIVERSITATEA (USM)

Reclame

2 gânduri despre „MALADIA TIMPULUI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s