Viața în zâmbete

Geniul de a fi,  Ana Blandiana

Când auziți de Ana Blandiana la ce vă duce gândul?

Anul trecut când am prezentat pe scenă Casei de Cultură a USM eseul „Despre zâmbet”, (la ora: Arta vorbirii ) un coleg de grupă ma întrebat: Autorul e chiar Ana Blandiana? Eu o cunosc ca o poetă desăvârșită?

Da, Ana Blandiana e chiar desăvârșită, e extraordinară nu doar în poezie, ci și în proză.

Eram, probabil, clasa a zecea când am primit un premiu de cărți de la concursul „Izvoarele înțelepciunii” în care se găsea și cartea „Geniul de a fi”. În urma lecturii acestei cărți am putut spune doart atât: că Ana Blandiana este un izvor nesecat de gâduri și chiar de povețe, de situații care se întâmplă oricui de „bânduieli”reale.

Ana Blandiana ne face cititori activi, ne implică în poveste, ne sensibilizează prin rândurile ei de suflet.

Însăși poeta ne spunea prin luna lui Făurar 2012 în Sala senatului a USM că „a scris pentru suflet, pentru cei sensibil…”

În cartea „Geniul de a fi” de Ana Blandiana găsiți nenumărate eseuri, povestiri ce te ademenesc ca cântecul sirenelor, numai că înecându-te în gânduri nu te mai poți desprinde de ea și mereu îți perindă în minte frânturi din textele Anei Bandiana.

Sensibilizată de-a ei slove vă prezint mai jos puțin din maiastra-i operă, eseul care mă caracterizează perfect…

Despre zâmbet 
de Ana_Blandiana 

-Nu te-am văzut niciodată fără zâmbet – îmi spuse într-o zi un prieten pe un ton în care admirația avea toate însușirile reproșului.

-Mi se pare firesc, i-am raspuns, nici dezbrăcată nu m-ai văzut niciodată.

-Vrei să spui că zâmbetul este pentru tine o haină – se miră el aproape acuzator.

-Vreau să spun că zâmbetul poate fi de foarte multe feluri și poate îndeplini foarte multe funcții- complexitatea unei personalități putând fi de altfel stabilită și dupa lărgimea diapazonului de zâmbete de care dispune – iar una din aceste funcții, cea mai neînsemnată,desigur, dar și cea mai curentă, este aceea de a oferi celorlalți o înfățișare decentă, indiferent câtă suferință s-ar camufla dincolo de ea.

-Dar asta înseamnă a statuta nesinceritatea, a ridica ipocrizia la rang de virtute! – strigă, revoltat cu adevarat, amicul meu.

-Numai în măsura în care și a fi civilizat înseamnă a fi ipocrit. Bineînțeles că în epoca de piatra totul trebuie să fi fost mai direct, cel ce suferea își răcnea probabil instinctele la gura peșterii, fără a-ți pune probleme de discreție și fără a se gândi la liniștea celorlalți. Primitivul era desigur mai „sincer”.Numai că mie răcnetul nu mi se pare o chestiune de sinceritate, ci una de voință și de cultură.

-Bine, dar în felul acesta zâmbești oricui, dușmanilor ca și prietenilor.

-Bineinteles. Am considerat întotdeauna că a acorda salutul și zâmbetul celor cu care nu ești de acord, celor de care te despart idei și credințe este o dovada – pe care ți-o dau și ție însuți în primul rând – că nu vrei să le bagi la cap, o dată cu argumentele, și un glonț. De altfel, ți-am spus că zâmbetele sunt de foarte multe feluri: a zâmbi unui dușman poate fi o sfidare, poate fi dovada pe care i-o arunci – cu cât mai elegant, cu atât mai usturător – că răul pe care ți l-a făcut nu te-a atins. Mi s-a părut întotdeauna demn să nu acuz o lovitură, decât să ripostez la ea. Am preferat să nu lovesc, decât să mărturisesc că am fost lovită.

-Cu cât te ascult, cu atât trebuie să recunosc, mă convingi și – ca să fiu sincer până la capăt – mă și sperii puțin.

-De ce? Singurul fel de zâmbet pe care l-am disprețuit și nu l-am folosit niciodată a fost zâmbetul ofensiv, provocator.

-Oricum, de acum încolo va trebui sa fiu mult mai atent la descifrarea zâmbetelor tale…

-Nu trebuie să exagerezi: cele mai multe dintre ele îmi sunt adresate mie – cu cât mi-e mai greu, cu atât am nevoie de mai multe argumente pentru a mă convinge că încă rezist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s