MAI BINE UN MINUT DE LIBERTATE, DECÂT UN VEAC DE SCLAVIE…

MAI BINE UN MINUT DE LIBERTATE, DECÂT UN VEAC DE SCLAVIE…

Imagine
Închideți ochii… Nu vedeți nimic acum. Momentan nu  vă deranjează, dar peste câteva clipe dorinţa de a-i deschide se înfiripă în raţiune, întunericul vă apasă. De ce oare să deschideți ochii? Să vedeți obscu­ritatea lumii ce ne înconjoară? Să vedeți cum oamenii cu ochii deschiși fac lucruri imorale, ilegale? Să vedeți libertatea ce ne-o fură alţii de sub nas, cât timp ați stat cu ochii închiși? Mulţi oameni închid ochii și nu observă problemele prin care trecem, adică nu trecem, în care ne înnămolim pe zi ce trece tot mai mult; din cauza celor care nu văd… cu sufletul. Când un om demn închide ochii, sufletul îi rămâne deschis. Deci, haideți să deschidem ochii și sufletul pentru a ne rezolva ecuaţia destinului, care are un singur rezultat veritabil: libertatea.
Cum credeți, un om se naște liber?

Dumneavoastră aveţi libertatea în sânge?

De mic copil v-aţi simţit o persoană liberă?

Răspunsul meu e: DA.

Libertatea ar trebui să fie ceva nativ în fiecare om. Ea ne este injectată în sânge. După părerea mea, Libertatea e un sentiment apar­te, să știi că poţi avea idei și păreri proprii, să tinzi spre îndeplinirea dorinţelor și speranţelor tale, să știi că cuvântul tău contează și că poţi să te ocupi cu ceea ce vrei și cu ceea ce-ţi place.

Astăzi, Libertatea – e să faci ce fac alţii, nu ce vrei să faci tu, să vorbești ce vorbesc și altii, nu doar ce vrei să vorbești tu.

O altă valoare este  demnitatea, care  este o calitate a fiinţei umane, dar şi a popoarelor. În cazul unei persoane, ea presupune existenţa unei conştiinţe a propriei valori, dublată de modestie şi corelată cu conştiinţa valorii celorlalţi. Demnitatea umană este un criteriu de apreciere între oameni. Ea vine din şi de la om, şi se reflectă în om. Schiller, adresîndu-se semenilor, nota: “Demnitatea umană e în mîinile voastre, păstraţi-o. Ea coboară o dată cu voi! Cu voi se va înălţa!”. Demnitatea umană trebuie să fie una pentru toţi. Omul faţă de Om trebuie să arate demnitate. Însuşi omul trebuie să fie demn că e om.

Voltaire spunea: “Avem de trăit doar două zile: nu face să le petrecem oprimaţi de nişte ticăloşi vrednici de dispreţ”. Cel care dispreţuieşte un alt om nu posedă o demnitate umană deplină. Sentimentul demnităţii umane nu trebuie să depindă de împrejurări — nici de bogăţie, nici de provenienţă socială, nici chiar de noroc. Ea trebuie să persiste mereu între oameni, ca un element indispensabil oricărei societăţi.

Cultul lucrului bine făcut, scrupulul reuşitei fără compromis – fac parte din „calificările“ demnităţii.  Înţeleasă astfel, demnitatea este aptitudinea supremă de a sluji (unui scop, unei idei, unei instituţii). La antipodul ei se află servilismul, slujirea nedemnă, care nu vrea reuşita faptei, ci flatarea stăpînului. Capacitatea de a sluji cu distincţie şi dăruire interioară, ştiinţa „înaltă“ de a fi util – iată o înzestrare rară, de elită, cea mai caracteristică manifestare socială a demnităţii. Nu e neapărată nevoie de un rang înalt, pentru a ilustra demnitatea slujirii. O delicioasă replică din Bărbierul din Sevilla lui Beaumarchais (Act I, Scena 2) rezumă perfect ceea ce vreau să spun: „Ştiind cîte virtuţi sînt necesare pentru a sluji, vă întreb, Excelenţă, cîţi stăpîni cunoaşteţi, care să fie demni de a fi valeţi?“. E o remarcabilă definiţie a demnităţii în act: a sluji ca un stăpîn, a te ridica la înălţimea umilităţii eficiente: Iisus spălînd picioarele ucenicilor…

Spaţiul acesta subtil dintre suveranitate şi subordonare este materia însăşi a libertăţii umane. Iar demnitatea e bunul uz al libertăţii.

O ţară liberă are cetăţeni liberi. Deci, trebuie să găsim acea sămânţă a libertăţii, care ne-a fost sedimentată adânc în raţiunea noastră. Nu e de ajuns doar s-o găsești, trebuie să o sădești în pământul eternităţii, s-o uzi cu picături de timp și să-i oferi toată lumina inimii tale. Doar atunci floarea libertăţii va crește, va înflori, înseninân­du-i ochii proprietarului grădinii sufletului.

Concursul „CEL MAI REUȘIT DISCURS” 2012, locul III

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s